Burnu Meydana Getiren Yapılar

Tıp dilinde bir organın nelerden meydana geldiğini anatomi denilen bilim inceler. Burun anatomisi deyince burnu oluşturan yapıların neler oldukları ve nasıl yerleştikleri araştırılır.

Burun ameliyatı olmak istiyen herkes az veya çok burunda neler yapılacağını ve bu yapılanların daha sonraki yaşamı nasıl etkileyeceğini merak eder.

Burun bir koku alma organıdır. Ayni zamanda nefes almamızı da düzenler. İçimize çektiğimiz havanın içindeki yabancı maddeleri tutar ve havanın ısısını düzenler.

burun-anatomisiBurnumuzun üzeri yüzümüz gibi deri ile kaplıdır ve görüntü olarak bir evin çatısı gibi çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Bu çatının tabanı geniş, en tepe noktası ise dardır. Burnun dışarı doğru çıkıntılı durmasını sağlayan deri altındaki kemik ve kıkırdak yapılardır. Burnun alın ve gözlere yakın kısmında burun kemikleri (nazal kemikler) dediğimiz sağlı sollu iki adet kemik vardır. Bu kemikler yanaktan başlıyarak eğimli bir şekilde yükselir ve ortada birbirleri ile birleşerek kemik kubbeyi oluştururlar. Burunda iki adet burun deliği vardır ve hava buradan girer. Sağ ve sol burun deliğini ortada burun perdesi (septum) veya burun direği adı verilen bir kıkırdak duvar ayırır. Bu perdenin burun ucuna yakın kısmı kıkırdak, burun köküne yani alına yakın kısmı ise kemikten yapılmıştır. Kemik perde burun kemiklerinin ortasındadır. Burnun yumuşak olan orta kısmını üst yan (üst lateral) kıkırdaklar oluşturur. Ortalarında kıkırdak perde (septum) mevcuttur. Bu perde kıkırdaktan yapılmış bir çadır direği gibi burun kubbesinin dik durmasını ve burun deliklerinin açık kalmasını sağlar. Üst yan kıkırdaklar nefes alırken oluşan vakum etkisine direnerek burun deliklerinin kapanmasını önler. En uçtaki burun ucunu oluşturan yapılar alt yan (lateral) kıkırdaklardır. Bu kıkırdaklar da şemşiyenin yayları gibi burun deliklerinin devamlı açık kalmasını sağlarlar. Burun dış kısmını kaplayan deri gibi burun iç kısmını da kaplayan bir örtü vardır. Bu yapıya mukoza adı verilir. Derinin biraz farklılaşmış bir şeklidir.

Burnu bir şemsiye gibi düşünürsek şemsiyenin sapı burun orta perdesine (septuma) karşılık gelir. Septum ne kadar yüksek ise burun da o kadar çıkıntılıdır. Burun derisini havada kaldırarak delikleri açık tutan yapılar ise şemsiyenin yayları olarak düşünebileceğimiz üst ve alt yan (lateral) kıkırdaklardır. Herhangi bir nedenle bu kemik ve kıkırdak yapılarda bir bozulma olursa hem burun şekli hem de burundan nefes alma yeteneği zarar görür. Burnu ortadan ikiye ayıran kıkırdak perde (septum) çatının dik durması için önemlidir. Kırılma veya ameliyat ile çıkartılma sonucu burun ortasındaki perde zarar görürse çatıyı dik tutacak destek kalmaz ve burun sırtı çöker. Ayni şekilde üst veya alt yan (lateral) kıkırdaklar da ameliyatla alınarak veya başka nedenle bozulur ise bu kez şemsiyenin yayları bozulduğunda şemsiye nasıl kapanır ise ayni şekilde burun kanatları da ortaya doğru yaklaşır. Nefes alma sırasında oluşan vakum burun yan duvarlarının ortaya yapışmasına neden olur ve burundan nefes alma ciddi ölçüde zorlaşır.

Başarılı bir estetik burun ameliyatında burun kubbesinin dik durmasını sağlayan yapıların (burun orta perdesi ve direği -septum) ve burun deliklerini açık tutan yapıların (üst ve alt yan – lateral- kıkırdaklar) görevlerini bozmamak gerekir.

Soru sorun

BİZE ULAŞIN