Burun ameliyatı nasıl yapılır?

Burun estetiği diye de isimlendirilen estetik burun ameliyatı ameliyathane ortamında genel anestezi (tam narkoz altında) veya lokal anestezi (kısmi uyuşturma) ile yapılabilir. Hastaların büyük bir kısmı genel anesteziyi (tam narkozu) tercih etmektedir. Burada hasta tamamen uyutulur ve solunumu anestezi makinesi denilen bir cihaza bağlanarak sağlanır.

Bir burunda düzeltme burun iskeleti dediğimiz kıkırdak ve kemiklerin değiştirilmesi ile yapılır. Bugün yaygın olarak uygulanan iki burun estetiği tekniği vardır: Kapalı teknik ve açık teknik.

Kapalı teknik ile estetik burun ameliyatı

burun-estetigi-ameliyaKapalı teknik ilk estetkik burun ameliyatı yapıldığından beri uygulanan eski tekniktir. Bugün giderek kullanımı azalmasına rağmen hala önemli sayıda estetik cerrah tarafından başarı ile kullanılmaktadır. Ameliyat tamamen burun delikleri içinde yapılana küçük kesilerden gerçekleştirilir. Burada kıkırdaklar ve kemikler deriden ayrılırken çok küçük tüneller içinde çalışıldığından özel bir beceri gerektirir. Ameliyat burun içinden yapıldığı için cerrah bütün yapıları içten ve alttan görmektedir. Bu çalışmayı biraz zorlaştırabilir. Ameliyattan sonra burnun görünen kısımlarında herhangi bir iz veya dikiş mevcut değildir. Bütün yaralar burun deliklerinin içinde görünmez durumdadır.

Açık teknik ile estetik burun ameliyatı

acik-rinoplastiDiğerinden tek farkı burun deliklerini birbirinden ayıran orta sütun (kolumella) üzerinde küçük bir kesi yapılmasıdır. Diğer kesiler kapalı metoddaki gibi burun içinden yapılır. Orta direk derisindeki birkaç milimetrelik kesi çok büyük bir fark yaratır. Bu kesi sayesinde burun derisi tamamen kıkırdak ve kemiklerden ayrılıp havaya kaldırılabilir ve burun estetiği kıkırdak ve kemiklere üstten bakarak direk olarak yapılır. Bu teknik burun estetiğini daha kolay ve daha düzgün yapılabilir hale getirmiştir. Eleştiri konusu olan kesi hastaların hemen tamamında iyileştikten sonra fardedilmeyecek kadar ince bir iz bırakmakta ve estetiği bozmamaktadır. Açık metod 1980 lerin sonlarıda uygulanmaya başlamış ve 1990 lardan sonra inanılmaz bir hızla yaygınlaşmıştır. Yeni nesil estetik cerrahların büyük bir kısmı burun estetiği ameliyatlarında açık teknik kullanmayı tercih etmektedir. Ekibimiz de burun estetiğinde açık teknik kullanmaktadır.

Aslında ister kapalı ister açık teknik kullanılsın estetik burun ameliyatında yapılan işlemler aynidir. Her iki teknik ile mükemmel sonuçlar alınabilmektedir. Bir burun estetiğinin başarısı cerrahın hangi tekniği kullandığından çok ameliyatı ne kadar doğru yaptığı ile ilgilidir.

Burun ameliyatında yapılan işlemler burundaki bozukluk ile ilgili olarak değişir. Eğer burun sırtında kambur mevcut ise (kişiler bunu kemik çıkıntısı olarak ifade ederler tıbbi adı hump’dır) bu alınmalıdır. Burun sırtındaki kamburun alına yakın yarısı kemik, uca doğru olan diğer yarısı kıkırdak yapıdadır. Kıkırdaklar bıçak veya makas ile kesilebilirken kemik çıkıntının çelik keski ve çekiç ile kırılarak alınması gerekir. Bazan kemik çıkıntılar çelik törpü ile traşlanarak azaltılabilirler. Burnun sırtı bir kubbe şeklindedir ve bu kubbenin çatısı kesilerek alındığında çatıda bir açıklık oluşur. Çatıyı oluşturan duvarlar artık birbiri ile temas etmediğinden ortada bir boşluk hissedilir. Bu nedenle burun kemikleri yanlardan kesilerek içe doğru kırılır ve tepelerinin sivri bir çatı oluşturacak şekilde birbirlerine temas etmesi sağlanır. Burun ameliyatından sonra gözler çevresinde oluşan morluk ve şişliklerin nedeni bu kırılan burun kemikleridir. Burun güzelliğini sağlayan önemli bir kısım da burun ucudur. Burası kıkırdak yapıdadır ve kıkırdaklar üzerinde oynanarak burun ucu istenilen şekle getirilir. Özellikle açık teknik burun ucu çalışmasını çok kolaylaştırmış ve bu bölgedeki başarı oranını arttırmıştır.

Ameliyat sonrası burun içi ve varsa burun direğindeki kesiler dikilir. Burun derisi dışarıdan bir bandaj ile sabitlenir ve şişmesi azaltılır. Burun kemikleri kırılmış ise (genellikle kırılır) bu bandajın üzerine ilave olarak bir alçı yapılır.

Eskiden burun ameliyatı sonrası burun deliklerine tampon konulurken bugün bu durum terkedilmiştir. Tampon ancak burun deliklerini birbirinden ayıran perde (septum adı verilir) ile oynanmış ise ve seyrek olarak konulur. Eğri burun direği düzeltilse bile bu burun içine konulan yumuşak silikon lastikler ile desteklenebilmekte ve burun deliklerini tampon ile tıkamaya gerek kalmamaktadır.

Ekibimizin uyguladığı burun estetiği ameliyatlarında burun deliklerine genellikle tampon konulmaz ve hasta burun deliklerinden hava alabilecek şekilde ameliyattan uyanır. Burun sırtındaki alçı ameliyattan sonraki birinci hafta çıkartılarak burun incelenir ve alçı olmaksızın burun derisine yeni bir bandaj yapılır. Bu bandaj da bir hafta tutulur ve sonunda yani ameliyattan sonraki ikinci hafta çıkartılarak hasta günlük yaşamıya geri döner.

Ameliyattan sonra göz çevrelerinde hafif veya orta derecede morluk ve şişlik görülür. Bu morluk ve şişlikler hastalarımızın önemli bir kısmında birinci haftada, hemen hemen tamamında da ikinci haftada kaybolur ve normal hayata dönülür.

Her ne kadar ameliyattan iki hafta sonra görüntü normal sosyal hayatı sürdürmeye yetecek normallikte olsa da hafif şişlikler olabilir ve bunlar yavaş yavaş düzelir. Ameliyat sonrası üçüncü ayda artık burun son şekline çok yakın bir hal alır.

Soru sorun

BİZE ULAŞIN