Şubat
10

Öncelikle burun estetiğinin bir ameliyat yani cerrahi bir müdahale olduğunu hatırlatalım. İçinde estetik sözünün geçmesi bunun diğer ameliyatlara göre hafife alınmasını gerektirmez. Aksine hastalıklarda yapılan ameliyatlardan daha önemlidir çünkü tıbbi olarak sağlıklı bir organa müdahale edilmektedir. Burada estetik açıdan güzel sonuç almak kadar organın görevlerine zarar vermemek de önemlidir.

burun-estetigi-basarısı1Burunda cerrahi müdahale gerektiren çeşitli hastalık ve bozukluklar olabilir. Bu ameliyatlar öncelikle kişiyi fiziksel olarak sağlığına kavuşturmayı amaçlar ve sonuçta estetik olarak bazı istenmeyen sonuçlar ortaya çıksa da sağlığa kavuşmanın bir bedeli olarak algılanır ve genellikle kabullenilir.

Burun estetiğinde durum tamamen farklıdır. Hastaların hemen tamamı daha güzel görünmek için başvurmaktadırlar. Her ne kadar estetik ameliyatlar günümüzde yaygınlaşmış olsa da hala estetik yaptırmayı gizlenmesi gereken bir durum olarak gören kişiler vardır. Bunda geleneklerimizin ve toplumsal yapımızın büyük katkısı vardır. Birçok hasta burun ameliyatı için başvurduklarında aslında olmayan bir sağlık sorunlarını bahane etmekte ve burun ameliyatını bunun için istediklerini belirtmektedirler. Örnek verirsek “başım ağrıyor ve sürekli sinüzit oluyorum, doktora gittim burun ameliyatı olursam bunların düzeleceğini söyledi” gibi ifadeler kullanmaktadırlar. Ayni şekilde daha önce başka bir yerde estetik burun ameliyatı olup sonucu beğenmedikleri için düzeltme amacı ile estetik plastik cerrahiye başvuran hastalar da başvuru nedenlerini açıklarken “aslında estetik için değil sağlık sorunum için burun ameliyatı istedim ama sonuçta burnum berbat oldu” şeklinde savunmalar yapmaktadırlar. Bu gibi olumsuzluklar yaşamamak için kişilerin önce şu konuda kendilerinden emin olmaları şarttır: Ben estetik ameliyat istiyor muyum? Yanıt evet ise gidilecek yer estetik-plastik cerrahidir. Ben nefes almak istiyorum estetik önemli değil diyen hastaların başvurmaları gereken yer ise estetik cerrahi değil başka branşlardır.

Burunda en sık rastlanan sağlık sorunu içeride mevcut tıkanıklık nedeni ile kişinin rahat nefes alamamasıdır. Bunun tedavisi deviasyon ameliyatı ya da tıp dilinde septoplasti denilen ve normalde burun şeklini hiç değiştirmemesi beklenen bir ameliyat ile yapılır. Ancak hastalar arasında “bir taşla iki kuş vurma” olarak adlandırılan bir eğilim de vardır. Deviasyon (septoplasti) ameliyatları sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen yani devlet hastanelerinde bedava yapılan ameliyatlardır. Buna karşılık estetik burun ameliyatını devlet karşılamaz ve bedeli kişi tarafından ödenmelidir yani paralı bir ameliyattır. Deviasyon ameliyatı sırasında “hazır yatmış iken burun sırtındaki çıkıntıyı da törpülemek” gibi öneriler hastaya çok cazip gelmekte ve hemen kabul görmektedir.

Estetik burun ameliyatı ile deviasyon ameliyatları birbirlerinden farklıdır. Tıp dilinde nazoplasti veya rinoplasti olarak da adlandırılar estetik burun ameliyatında burnun şeklini belirleyen ve nefes almada direk olarak rol almayan kısımlar düzeltilir. Eğer burunda dıştan görünen eğrilik de mevcut ise bu da düzeltilmelidir çünkü eğri bir burun estetik olarak güzel görünmez. Ama burundaki estetik bozukluk yapan eğriliğin düzeltilmesi nefes almayı bazan rahatlatır bazan da rahatlatamayabilir.

Her ne kadar burun estetiğinde nefes almayı sağlayan bölgeler ile direk olarak oynanmasa da eğer burun yapıları bilinçsiz olarak bozulursa ameliyat sonrası burundan nefes alma azalabilir. Yani güzel burun isteyen biri tıkalı veya zor nefes alan bir burun ile yaşamak durumunda kalabilir. İşte estetik burun ameliyatını bunun için önemli ve zor bir ameliyattır. İyi bir estetik cerrah burnu güzelleştirirken fonksiyonlarını bozmamalı hatta yapabiliyorsa daha iyi bir hale getirmelidir.

Burun estetiğinin başarılı olması öncelikle ameliyatı yapan cerrahın tecrübesi ve estetik görüşüne bağlıdır. Her toplumun kendine özgü bir estetik anlayışı vardır. Eğer yapılan ameliyat bu anlayışa uygun ise kişi ameliyat sonrası çevresinden olumlu tepkiler alır ve bu onu mutlu eder. Ameliyat öncesi hastalar ne istedikleri sorulduğunda burun şekillerini beğenmediklerini daha doğrusu burunlarını çirkin bulduklarını ifade ederler. Ancak bu çirkinliğin neden kaynaklandığını bazıları tarif edebildiği halde bazıları da tam olarak ifade edemez. Deneyimli bir cerrah, hasta tam olarak farkında olmasa bile burunda nelerin istenilen ölçüde olmadığını anlayıp bunu düzeltebilir ve sonunda hastayı ve çevresini memnun edecek bir görünüm sağlayabilir. Bazıları “çevre benim için önemli değil, ben böyle istiyorum” diye kendisine yakışmayacak bir görünümde ısrar edebilir. Bu isteklere aldanmamalıdır. Kişilerin istekleri her zaman gerçekçi olmayabilir ve bizler onların istediği değişiklikleri harfiyen yapsak bile çevreden güzel olmamış eleştirileri geldiği andan itibaren her şey biter ve kişi derin bir mutsuzluğa kapıldığı gibi cerrah da kötü ameliyat yapmakla suçlanır.

Burun estetiğindeki başarıyı sınamak çok kolaydır. Ameliyat sonrası çevresi kişide olumlu bir değişiklik olduğunu hemen farkedip bunu söylemeli ama bu değişikliğin burun ameliyatından kaynaklandığını ilk bakışta anlamamalıdır. Yani burun hem güzel hem de doğal görünmelidir. Eski yıllarda gereksiz kemik ve kıkırdak çıkartmaları ile yapılan burun ameliyatlarında yıllar sonra çok tipik bir ameliyatlı burun görüntüsü ortaya çıkmakta idi. Günümüzdeki modern burun estetiği ameliyatlarında bu durum görülmemektedir. Estetikli burun yıllar geçse de doğal güzelliğini korumakta ve estetikli olduğu anlaşılmamaktadır.

Burun estetiği sonrası hayal kırıklığı yaşamamak için bu işi uzmanına yani estetik  plastik cerrahlara yaptırmanızı öneririz.

Soru sorun

BİZE ULAŞIN

Comments are closed.